Työhakemuksen tekeminen

Työhakemuksen tekeminen on usein hankalaa ja stressaavaa. Samaan aikaan tulisi olla asiallinen, mutta mieleenpainuva. Pieneen tilaan tulisi saada ängettyä tarpeeksi tietoa, jotta työnantaja saa varmasti tarpeeksi tietoa hakijasta. Näin pystyt tekemään työhakemuksestasi vakuuttavamman.

Millainen työhakemuksen tyylin tulisi olla?

Hyvä työhakemusVaikka työhakemuksen ei tarvitsekaan olla mihinkään tiettyyn kaavaan sidottu, on sen silti hyvä olla tyyliltään asiallinen. Varsin tärkeää on tietää, minkälaiseen paikkaan ja minkälaiselle alalle on hakemassa ja muokata hakemusta sen mukaan. Kannattaa muutenkin kirjoittaa erillinen hakemus jokaiseen paikkaan, sillä esimerkiksi hakemuksen tyyli kertoo kyllä, jos samaa hakemusta on lähetetty viiteenkymmeneen paikkaan.

Entä rakenne?

Suomessa työnhakemuksen rakenne ja tyyli on varsin vapaamuotoista. Jonkinlainen salainen sopimus kuitenkin määrittelee, miten työhakemus rakennetaan. Ensimmäisenä on tietenkin tärkeää tehdä vaikutus aloituksella, joka kannustaa lukemaan hakemuksen loppuun. Kannattaa kertoa heti omasta motivaatiosta ja omasta panoksesta haluttuun työpaikkaan. Työhakemuksen keskiosassa on tarkoitus kertoa enemmän itsestäsi ja osaamisestasi. Jälleen muista, että osaamisesi tulisi olla juuri tähän työpaikkaan rajattua, eikä kopioitua hakemuksesta toiseen. Koska rekrytoija on yleensä jo lukenut ansioluettelosi, ei koko työhistoriaa kannata toistaa. Voit sen sijaan kertoa syvällisemmin, miten nämä kokemukset ovat vaikuttaneet ammattitaitoosi ja mitä ne ovat sinulle opettaneet. Aloituksen jälkeen hankalin osuus onkin sitten lopetus. Kerro viimeiseksi siitä, että haluat kertoa lisää itsestäsi henkilökohtaisesti haastattelussa. Kokonaisuudessaan hakemuksen tulisi olla noin yhden A4-arkin pituinen.

Miten kerron itsestäni?

Itsestään kertominen on usein kiusallista. Työhakemuksessa tulisi onnistua kertomaan vahvuuksistaan ilman, että antaa itsestään ylimielistä kuvaa. Omaa osaamistaan ei kuitenkaan koskaan tule vähätellä. Varo pitkien adjektiivilistojen kirjaamista, vaan pyri osoittamaan esimerkein, kuinka vahvuutesi ja osaamisesi ovat tulleet aiemmin esille. Mieti asiaa työnantajan kannalta: mitä luulet hänen haluavan tietää sinusta?

Valmis lähettämään?

Ennen hakemuksen lähettämistä kannattaa hakemus luetuttaa jollakin tutulla. Omille virheilleen tulee nopeasti sokeaksi ja kirjoitusvirheitä vilisevä teksti antaa sinusta varmasti huonon kuvan. Jos lähetät hakemuksen sähköisesti, voi olla järkevää lähettää se ensin itsellesi, jotta huomaat, jos esimerkiksi liitteet eivät toimi oikealla tavalla. Tärkeää on, että kirjoitat jokaisen hakemuksen erikseen. Tietenkin voit käyttää jonkinnäköistä pohjaa saman alan työpaikkoihin, mutta muista silloinkin käydä se huolellisesti läpi.