Toiminimen perustaminen

Toiminimen perustaminen on nopeaa, eikä maksa maltaita. Tietenkin on asioita, joita jokaisen yrittäjäksi aikovan on otettava huomioon. Kerromme tässä enemmän siitä, kuinka toiminimi perustetaan virallisesti ja kuinka uuden toiminimiyrityksen aloittaminen sujuu parhaiten.

Toiminimi, aloittaminen

ToiminimiAivan ensimmäisenä on tiedettävä, minkä alan yksityinen elinkeinonharjoittaja aiot olla. Jos ala ei ole luvanvarainen, on silloin tietenkin käytävä läpi vähemmän byrokratiaa. Jos et aio toimia erillisessä toimitilassa, toimintasi ei ole luvanvaraista etkä aio palkata henkilökuntaa, riittää toiminimen perustamiseen pelkkä perusilmoitus Verohallintoon. Kaikissa muissa tapauksissa tulee perustamisesta tehdä ilmoitus myös kaupparekisteriin. Kaupparekisteriin ilmoittautuminen ei siis ole kaikille pakollista, mutta kaikkien kannattaa se silti tehdä. Näin saat toiminimellesi suojan, eli kukaan muu ei voi käyttää samaa toiminimeä. Ilmoituksen voi tehdä joko paperisesti tai sähköisesti. Paperihakemuksen täyttäminen on hankalampaa ja kalliimpaa. Sen liitteeksi on laitettava kuitti maksetusta 110 euron käsittelymaksusta, erillinen henkilötietolomake ja lomake Y3. Sähköisesti ilmoittaessa näitä liitteitä ei tarvita ja käsittelymaksu on vain 75 euroa.

Toiminimen valitseminen

Vaikka yleensä puhutaankin toiminimellä yrittämisestä, tarkoitetaan varsinaisella toiminimellä siis elinkeinonharjoittajan nimeä, jota yritystoiminnassa käytetään. Muista yritysmuodoista poiketen yksityisen elinkeinonharjoittajan ei tarvitse rekisteröidä toiminimeä, mutta markkinoinnin ja toiminnan kannalta se voi olla järkevää. Hyvä toiminimi on sellainen, joka jää helposti asiakkaiden mieleen, eikä sekoitu muihin toiminimiin tai tavaramerkkeihin. Toiminimessä voi olla tmi- tai toiminimi-tunnus, mutta jälleen muista yritysmuodoista poiketen se ei ole pakollista. Toiminimen rekisteröiminen onnistuu kaupparekisteriin ilmoittautumisen ohessa.

Miksi perustaa toiminimi?

Toiminimellä toimiminen on tietenkin vain yksi vaihtoehto monista yritysmuodoista. Se sopii parhaiten yhden henkilön yrityksiin, joiden liiketoiminta ei ole kovinkaan suurta. Yritystoiminnan aloittaminen eli yrityksen perustaminen on helppoa ja edullista, joten se on usein paras vaihtoehto aloittavalle yrittäjälle. Toiminimiyrittäjä saa muista yritysmuodoista eroten tehdä kirjanpitonsa yhdenkertaisena. Tämä on siis kirjanpidon yksinkertaisempi muoto, joten erillistä kirjanpitäjää ei välttämättä tarvita. Toiminimessä kannattaa pitää mielessä se, että yrittäjä on itse henkilökohtaisesti vastuussa kaikista yrityksen varoista ja veloista. Yrittäjän ja yrityksen varat ovat siis yhteiset ja siten yrittäjä on henkilökohtaisella omaisuudellaan vastuussa siitä, jos yritystoiminta ei katakaan kustannuksia.