Kuluttajien usko talouteen korkeimmalla tasolla neljään vuoteen


Kuluttajien luottamus on jatkanut kohentumistaan entisestään. Toukokuussa 2017 se oli vahvinta jo neljään vuoteen. Tilanne on kohentunut läpi kevään tasaisesti. Maaliskussa 2017 kuluttajien luottamusindikaattori oli 11,2, huhtikuussa se kipusi 11,4 lukemiin ja toukokuussa kuluttajien luottamus nousi jo 15,5 tasolle. Nämä ovat hyviä uutisia, sillä näin hyvä luottamus suomalaisilla on ollut talouteen viimeksi vuonna 2011. Vuoden sisällä kuluttajien luottamus on noussut 8,7 lukemasta siis yli viiteentoista.

Tiedot on otettu Tilastokeskuksen kuluttajabarometristä, jossa haastateltiin 1 315 Suomessa asuvaa kuluttajaa. Haastatelluilta kysyttiin heidän näkemyksiään Suomen taloudesta, yleisestä työttömyydestä ja kotitalouksien säästämismahdollisuuksista. Vaikka nämä lukemat osoittivatkin kasvua viime vuoteen verrattuna, kuluttajien usko oman talouden kehitykseen heikkenivät hieman.

Tilanne on otollinen lainan otolle

Tilastokeskuksen kyselyssä kysyttiin vastaajien mielipiteitä myös siihen, onko aika tällä hetkellä otollisempi säästämiselle vai lainanotolle. Suomalaiset kuluttajat vastasivat lainan ottamisen olevan ajankohtaisempaa kuin säästämisen. Lisäksi kyselyssä käsiteltiin inflaatiota. Vastaajat kokivat, että kuluttajahinnat tulevat nousemaan 1,2 prosenttia seuraavan 12 kuukauden aikana. Tämä saattaa osaltaan vaikuttaa henkilökohtaisten pienlainojen ottohalukkuuteen – etenkin vakuudettomat lainat ja joustoluotot ovat olleet hyvin kysyttyjä viimeisen vuoden aikana.

Mihin pienlainoja haetaan tänä vuonna

Vastaajista 19 prosenttia aikoi käyttää rahaa asuntonsa peruskorjaamiseen tulevan vuoden aikana. Remontointi on hyvin yleinen syy joustoluoton hankkimiselle ja koska lainaa pystyy saamaan joustavin ehdoin myös pankkien ulkopuolelta, joustoluotolla rahoitettavat remonttilainat tulevat olemaan kysytty lainatuote tänä kesänä ja loppuvuotena. Tilastokeskuksen kyselyyn vastanneista kuluttajista jopa 69 prosenttia vastasi lainan ottamisen olevan tänä vuonna kannattavaa.

Suosituimmat vakuudettomat lainat haetaan tällä hetkellä netistä

Esimerkiksi remontointiin tai lomamatkoihin käytettävää joustoluottoa haetaan nyt yhä enemmän netin kautta kuin suoraan pankeilta. Yksi netistä haettavien lainojen suurimmista eduista on joustavammat ehdot pankkeihin nähden. EU:n kiristyvät vakavaraisuussäädökset pakottavat pankkeja vähentämään lainan antoaan edelleen. Käytännössä yksittäiselle kuluttajalle tämä tarkoittaa sitä, että pankilta luottoa hakiessa sitä ei joko myönnetä, tai lainan ehdot ovat epäedulliset. Pankit saattavat pyytää vakuuksia lainaa vastaan, joka tekee lainan ottamisesta liian monimutkaista tai riskialtista monelle kuluttajalle. Pankkimaailman muutosten keskellä suomalaiset kuluttajat ovat löytäneet muut rahoitusvaihtoehdot, ja tästä johtuen vakuudettomien lainojen otto on kasvanut huomattavasti viimeisen vuoden aikana.

Miten vakuudetonta lainaa saa?

Kuka vain suomalainen kuluttaja voi vertailla vakuudettomia lainoja netissä. Tarjolla on runsaasti vaihtoehtoja kymmeniltä rahoitusalan yrityksiltä, jonka vuoksi kuluttajan kannattaakin käyttää netistä löytyviä vertailutyökaluja. Työkalusta valitaan vain tarvittavan lainan summa sekä takaisinmaksuaika. Tämän jälkeen lainaa etsivä kuluttaja saa listan vaihtoehdoista, joihin on merkitty sekä todellinen vuosikorko että lainan kokonaiskustannus selkeästi. Todellinen vuosikorko pitää sisällään kaikki “piilokustannukset”, jolloin yllätyksiä ei tule, ja kuluttaja tietää täysin paljonko laina tulee hänelle maksamaan. Edullisimmaksi laina tulee, jos sen maksaa lyhyellä maksuajalla takaisin. Monet kuluttajat ottavatkin esimerkiksi remonttilainaa kesän ajaksi. Yksi parhaista remonttiin soveltuvista lainoista on joustoluotto.

Joustoluotto rahoittaa suomalaisten kuluttajien remontteja

Asuntoaan tai kesämökkiään remontoiva kuluttaja saa haettua esimerkiksi 2 000 euron joustoluoton, josta voi nostaa tarvitsemiaan summia kerralla. Tämä tarkoittaa sitä, että lainasta voi käyttää vain sen verran kuin kukin remontin vaihe vaatii, eikä nostamattomasta osuudesta kerry lainkaan korkoa tai muita kustannuksia. Mutta koska remonttien todellista budjettia on vaikea arvioida ennen kuin näkee mitä esimerkiksi lattialautojen alta löytyy, joustoluotto pystyy joustamaan nimensä mukaisesti. Lainaa takaisin maksaessaan useaan lainaan on sovittu maksuvapaita kuukausia jo ennakkoon. Lainayhtiölle riittää, kun lainan ottaja ilmoittaa ennakkoon haluavansa pitää maksuvapaan kuukauden, jolloin lainaa ei lyhennetä.

Näin Tilastokeskuksen kysely toteutettiin

Kuluttajabarometrin henkilöprofiiliin kuuluu 4,4 miljoonaa 15 – 84 -vuotiasta henkilöä ja 2,6 kotitaloutta Suomessa. Kuukausittain tutkimukseen valitaan 2 350 vastaajaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *